Valparnas egna sida

 

För att läsa rapport från Finland om Catos valpar, skrålla ner lite på denna sida.

Två hanvalpar födda 26 mars 2013 efter

Stersmyras Cressy

NordJv-07

NOUCH

SEUCH

J

HD A

 

 

Jago vom Theelshof

Derby 1
Solms 1 (StmE 4h)
VGP 1
IKP 1(StoE 4h)
HN / Vbr / Btr
Fw:V1(IKP 2009)
HD A2

 

 

Hm, hur ska man bära tocken hära?

 

Kasta den kan jag!

 

Aha, så här kanske man kan göra!

Som vanligt när jag lägger ut ett nytt vilt får hundarna själva bekanta sig med det medan jag sitter en bit ifrån med kameran.

Inte illa tycker jag av en 8 månaders valp, han visar samma fina tåga som Drott som unghund. Någon läsare kanske undrar om han kan stå för fågel alls eller bara jobba med rovvilt. Erko kunde både stå och sekundera redan som 6 veckor gammal (precis som en pointer!!) så det är inget vi tränar med honom. Däremot tycker jag det är viktigt att dom får möjlighet att bekanta sig med olika typer av vilt när dom är unga. Och nu på vintern är rävarna så fina att träna med. Bilderna är tagna 5 december, dagen efter kom det flera decimeter snö här.

 

 

Erko 6 månader med sin första grävling

 

Erkos lust att tampas med en varm grävling var det inget fel på!

 

 

Stersmyras Erko af Jago ett par månader gammal

 

Stersmyras Esko af Jago

 

Killarna är nu veterinärbesiktigade ua. Bilåkning, vatten och vilt, allt är lika roligt! Cressy fortsätter sin fina insats som klok mor och det betyder väldigt mycket för valparna att de har flera äldre individer att umgås med, "undervisas" och underhållas av. Tikka har med glädje tagit sig an uppgiften som lektant!

 

Esko med rådjursklövern efter avslutat spår, fantastiskt kul, tyckte han!

 

Erko med en ejder i högsta hugg. Hon väger 2,1 kg!

 

Erko med sin rå-klöv, han spårade som han inte gjort annat, fullt focus!

 

Rävarna får se upp när killarna blivit stora, ja nu också förresten.

 

Erko med ejdern i stadigt tag och Esko i full färd med att tillägna sig den.

 

Stolt Esko med klöv

 

Esko och ejdern, "2,1 kg, pyttsan, det är inget för mig för jag är såå stor och stark."

 

 

På bilderna med kråkan och mården är Erko och Esko ca 6,5 veckor gamla

 

Erko ansåg kråkan vara ett viktigt byte

 

Närkontakt med mård

 

Leka med vilt blir man trött av, en stund...

 

Sen är man igång igen. Esko har ett stadigt tag i mården

 

Jag kan bära duktigt redan, säger Erko

 

Valparna vägde vid 5 veckors ålder 5,1 kg och 4,8 kg. Dom har fått avmaskning ett par gånger och klorna klippta likaså. Det är ett par snälla och goa killar med mycket framåtanda och upptäckarlust. Vi har haft barnbesök av ett par småtjejer som jag är faster till och båda barnen har alla fingrar i behåll!

 

 

 

Erko 5 veckor

 

Peter med småkillarna

 

Nytt barnbesök. Den här gången har Emma lillasyster Spohie med och valparna är ca 5 veckor gamla.

 

Erko, var den mindre när dom föddes men har nu växt om Esko.

 

Esko 5 v.

 

Min brorsdotter Emma 3,5 år på besök. Förtjusningen är ömsesidig!

Här är valparna ca 4 veckor.

 

 

Jag lutar mig mot mamma, säger Esko, hon är varm och trygg. Killarna 3 veckor gamla.


 

 

Vid två veckors ålder väger killarna 1998 gram och 2010 gram, de har öppnat ögonen och det är fortsatt helt lugnt i valplådan.

 

 En har helbrunt huvud

Något dygn gamla

En har bläs

 

När nu Stersmyras femte kull har sett dagens ljus kan vi konstatera att det aldrig har varit så tyst och lugnt i valplådan som nu. Cressy är en toppenmamma och småkillarna sover och äter utan ett ljud däremellan. Kanske det är lugnet före stormen? Födelsevikterna var 542 och 570 gram. Vid en veckas ålder var de uppe i 1174 och 1210 gram så gott om mat det får dom.

 

 10 dygn

Var finna hungriga grabbar som växer?? Vid mammas matbord så klart!

 10 dygn


 

Vad är det jag avlar på? Vilka egenskaper kan jag förvänta mig ska känneteckna kommande kull?

Att träffa fler hundar från samma kennel tycker jag är värdefullt. Det hjälper mig att skapa en uppfattning om hundmaterialet är det som jag söker. Jag hade förmånen att träffa fem och en ½ hund från Theelshof kennel under min vecka där. Den halva hunden jag tänker på är en halvbror till vår Cressy, samma far men Ida v Theelshof är hans mor. Theelshof kennel grundades av Wilhelm Theel 1971 och under den vecka jag var på besök föddes kennelns 47 valpkull. 1995 avled Wilhelm och kenneln sköts sedan dess av hans fru Edith Theel och Marcel Krenz som tränar och för fram kennelns hundar. Det jag tycker är utmärkande för hundarna från Theelshof är en stor arbetslust, de är sociala och vänliga och de är friska.

Jago vom Theelshof är inget undantag. Han är en mycket stabil hane med goda nerver och vaket temperament. Han finner sig snabbt tillrätta i nya situationer och är mycket, mycket social och vänlig. Han är en sådan hund jag själv skulle vilja äga. Han har en tät grov hårrem på hela kroppen, en kraftig benstomme och är på det hela taget mycket välbyggd. Så blev han också utsedd till bästa hane på IKP 2009 med V1. I vatten har Jago fått högsta betyg med 4h på både Solms (höstprov) och IKP (Internationale Kurzhaarprüfung) Jago är ca 65 cm hög. Jago har en bred jaktlig repertoar och hans specialitet är vattenarbete, stötarbete i tät vass och eftersök på skadat vilt. Jago har meriterade syskon och han har sedan tidigare avkommor i både Tyskland och Österrrike.

Cressy är som man kan se av hennes titlar meriterad på både jaktprov och utställning, hon har avlagt viltspårprov och gjort elitklassens bruksgrenar med räv på spåret. Cressy är en liten tik 59 cm, med kraftig tät päls och bra benstomme. Hon arbetar med hög intensitet men är annars helt lugn till sitt sinne. Cressy används framförallt i praktisk jakt på skogen. Som eftersökshund är hon koncentrerad och lugn men samtidigt arbetsvillig och hon har hög vattenpassion. Cressy har meriterade syskon.

Vi förväntar oss mentalt stabila, arbetsvilliga och sociala valpar av fullbrukstyp efter denna kombination och söker valpköpare som både vill visa upp hunden på prov och utställning men framförallt jaga med hunden och samtidigt ha den som en kär familjemedlem.  

Om du är intresserad av denna kombination går det bra att ringa oss på 060-234 88, 070-219 69 02, 070-214 83 04 eller skriv ett mail och berätta lite om dig själv. Gå gärna in på www.theelshof.de  och titta på kennelns övriga hundar.

Läs mer här nedan om du går i valpköpartankar!

 Våra avelsambitioner kan du läsa om under fliken "Avelstankar". De hundar vi föder upp är till för att användas i praktisk jakt och en vorsteh kräver arbetsstimulans året om. Vidare ska hunden hållas som en familjemedlem.

 När Du köper en valp från Stersmyras kennel är den

 • Veterinärbesiktad, vaccinerad och id-märkt
 • Registrerad i SKK
 • Avmaskad ett flertal gånger med Banminth
 • Socialiserad på människor och hundar
 • Tränad i bilåkning
 • Den har under ingen tid varit åtskild från sin mor
 • Bekant med olika vilt
 • Mycket hanterad efter den 3:e veckan
 • Avlad på praktiskt jagande föräldrar från jaktlinjer

 Detta innebär förhoppningsvis att du ska få en frisk och väl socialiserad valp med mycket lust för arbete.

 Vi förväntar oss å andra sidan att en valpköpare till oss ska:

 • Underrätta oss om hundens jaktliga och mentala status samt hälsa, och göra Hd- röntgen på hunden mellan 18-24 månaders ålder
 • Utbilda hunden i och för jakt, bland annat i apportering som krävs för både praktisk jakt och prov
 • Aktivt nyttja hunden i jakt
 • Gärna, minst en gång, starta hunden på jaktprov i öppen klass, alltså när hunden är över 2 år men före 4 års ålder
 • Ställa ut hunden minst en gång i öppen klass på officiell utställning
 • Avlägga anlagsprov i viltspår

Att hunden arbetar och fungerar väl i den praktiska jakten och att den är en väl fungerande familjemedlem är det absolut viktigaste för oss.

Om det finns önskemål kan vi förlägga valpträffar till olika miljöer och med olika inriktning.

 

 

Här nedan finner du några bilder på Catos valpar som föddes i mitten av april 2011 i Finland.
 

                       Vi vill gratulera Maria Polvi och Kuksapirtin Unna som under hösten 2013 erövrat 2x2 ökl (få fåglar i marken, det visade sig att en annan grupp redan gått över området på förmiddagen)

och

Toumas som med Kuksapirtin Usva under hösten 2013 erövrat både 2 ökl och 1 ökl!

 

Kuksapirtin Ura foto Petteri Nikulainen

Bilden togs i mitten av september 2012

 

Kuksapirtin Unna, dotter till Stersmyras Cato, med en nyfälld ripa och matte Maria Polvi på vinterjakt 2013 Foto Raimo Polvi.

 

Kuksapirtin Unna, ägare Maria Polvi, foto Raimo Polvi

KUKSAPIRTIN UNNA A/A  5 poäng Öppen klass vattenprov, Derby 1 Solms 1 (utsågs till provets bästa hund, enligt tyska domarna är hon en "Superhund!"  1 Ukl på Ladies Trial och uttagen till finalen där de 5 bästa hundarna oavsett klass konkurrerade och där Unna kom på 2:a plats! Hon fick dessutom pris för bästa fågelarbete i finalen! Excellent, SERT och R-CACIB på Internationellutställning. Under hösten har Unna dessutom, trots att hon fortfarande är unghund, hunnit med att starta i Ökl och med en fågeltagning resulterade priset i en 2 Ökl, söket ua. (I Finland krävs två fågeltagningar för ett första pris) Hösten 2013: 2x2 Ökl.

KUKSAPIRTIN UNTO A/A  5 poäng Unghundsklass vattenprov.

KUKSAPIRTIN URA A/A  5 poäng på vattenprov i både Unghunds- och Öppen klass, 2 pris Ukl på skogsprov samt provets tredje bästa hund samt Excellent på utställning. 2 Ukl på Junkkari och Excellent på exteriören. Ura har i dagsläget fått 3X2 ukl och han har en mycket kraftfull avance! Nu har Ura slagit till igen, denna gången med ett 1 pris!! Grattis Petteri!

KUKSAPIRTIN URKO A/A  5 poäng Öppenklass vattenprov.

KUKSAPIRTIN USVA A/A  3 poäng Unghundsklass vattenprov, fågeln kastades över på motsatta sidan stranden men Usva fixade hem den! Hösten 2013: 2 Ökl och 1 Ökl. Grattis Toumas!

Lämpimät onnittelut teille kaikille!

Vi är mycket stolta och glada över Catos avkommor och vi önskar ägarna all lycka till under höstens kommande utmaningar!


 


 


 

Kuksapirtin Unna

Ägare Maria och Raimo Polvi, Finland

I slutet av november 2011 deltog en av Catos valpar på ett inofficiellt jaktprov på fält. Eftersom han bara var 7 månader hade han inte kunnat göra vattenprovet tidigare. 11 hundar mellan 1,5-3 år deltog och domarna var två till antalet så gruppen delades mellan dem. När halva dagen var till ända bytte grupperna domare. Lillparveln Ura skötte sig så bra att han blev korad till 3 bästa hund under dagen med 74 poäng. Gränsen för ett första pris går vid 80 men då är vattenprovets resultat inkluderat där man kan få max 15 poäng. Det ska bli spännande att se vad Ura kan göra i framtiden.

 

Kuksapirtin Ura,

Bilderna på Ura är tagna av ägaren Petteri Nikulainen och han låter meddela att han inte tränar Ura på något sätt, det Ura företar sig i apportering, simning och annat gör han av sig själv! Vi hoppas naturligtvis att Petteri även fortsättningsvis ska ha glädje av Uras naturliga anlag.


 

Ura solar

Ura står

Ura simmar in med en and

Ura kommer upp på land med anden

Ura apporterar mårdhund

******************************************************

 

 

Här nedan finner du information om kullen efter Wilja och Strolch men även bilder på valparna efter Wilja och Polo KS vom Gleistal.

 

 

Strolch vom Gleistal  f. 2006

 e: Aron Vom Hachelgrund u: Onja KS vom Gleistal.

Hans meriter går  inte av för hackor;

Derby1  Solms1 Sw1 HN VGP1 med R-CACIT  Formwert Sg.

Hans syster Silwa (totverbeller) kammade hem VGP1 och CACIT på det provet.

Alla syskon har A-höfter och liksom föräldrarna inga kända sjukdomar. Strolch själv har A1 höfter.

Han är en kraftig hane som mäter 65 cm i mankhöjd.

 Förutom Silwa har Strolch flera högt meriterade halvsyskon via sin mor Onja. Själv har jag träffat både Strolch´s mor, mormor, morfar och två systrar och det är genomgående sociala, trevliga och tillgivna hundar.

Då jag känner uppfödaren Gerhard Kirbst´s ambitioner och har goda erfarenheter av hans tidigare uppfödning använder jag med glädje Strolch till min Wilja. Vi har i tidigare resultat med Polo, vars mor är mormor till Strolch, fått fram korthår med stor samarbetsvilja, mycket fina bruksegenskaper med stor vattenpassion, viltintresse och arbetslust. Då Wilja själv har stor vattenpassion, arbetslust och stort spårintresse vill jag bibehålla dessa egenskaper hos eventuell avkomma och jag tror att den kommande parningen liksom den förra ska borga för det.

Parningen är godkänd av Ar i SVK.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *På denna sida kan du läsa om Polo KS vom Gleistal som är far till kullen född 2007-01-28, alltså Cato och Cressy med syskon.