Här nedan kan ni läsa om mina nuvarande hundar


 


J SE UCH SE VCH  Stersmyras Drott af Strolch

 65 cm 31 kg

Född 2009-09-27

A-höfter

Excellent och CERT, vann jaktklassen för hanar av 12 stycken på SVK i Umeå 2 år och 2 månader gammal.

1:a och 2X2 Ökl jaktprov fält 3:a Ökl fjäll

 Viltspår: SE VCH

Som unghund startad i Elit bruksgrenarna med räv 10 p

 


Strolch Vom Gleistal

Aron Vom Hachelgrund

Nando Vom Gleistal

Anja Vom Heilligental

DE JCH
Onja Vom Gleistal

Lutz Vom Gleistal

DE JCH
Hella Ks Vom Gleistal

J
Stersmyras Wilja

SE UCH
Geggens Simson

Xorro Von Der Hansaburg

J
Alkärrets Dunja

J SE UCH
Luthagens Hexa

LPI SE UCH SE JCH
Micksäterns Aztor

SE UCH SE JCH
Uggleboets Dixi

 

Huvudstudie av Drott

I Drott har jag fått den kompletta hunden. Toppen samarbete och kontakt på jakten, ståndfast sedan tidig valpålder, hög vattenpassion, galen i räv och allt annat vilt, snygg och stabil mentalt. Som valp fick han en fraktur i en tå i en baktass och den amputerades till slut. Tyvärr har han ont av den benstump som sitter kvar och vi måste alltid ha en mjuk socka på honom under jakt som förhindrar att ris och kratt kommer åt stumpen. När det blir kallt på vintern ömmar tassen och som grädde på moset blir en naturlig följd att han hellre belastar sin vänstra bakdel vilket medför att jag måste massera och stretcha hans vänstra baklår och framdel lite extra. ("Vi har konstaterat att han inte kan användas fullt ut lika mycket som våra andra hundar och att han kräver lite extra ompyssling men han är en så fantastiskt trevlig och duktig kille så vi gör vad vi kan för att det ska kännas bra för honom.")  

2013: Ända sedan Drott var 8 månader och fick en tå amputerad har vi upplevt att han har haft problem med den tassen. I februari slet han av ledbanden till den intilliggande tån (motsvarande vår tumme) och den enda utvägen är enligt en av de främsta inom ortopedi amputation. Men det är också som han säger absolut inget drömläge och inget man önskar sig. Två resor senare till Strömsholm och ett par telefonkonsultationer med Berit Funkqvist i Uppsala, numera pensionerad veterinär, professor inom kirurgi och pointeruppfödare med längre erfarenhet än jag är gammal av dessa hundars arbetssätt, så har jag nu kommit fram till att det enda raka är att göra en arbetstest på honom. Om han kan jaga med förband och inte få några problem med tassen så får det vara så, däremot kommer det med största sannolikhet inte att gå att starta honom på jaktprov. Klarar han inte arbetstesten så är det endast amputation som återstår och skulle något hända med de två tår han har kvar så kommer vi mest troligt inte att kunna behålla honom. Emellertid finns det en fråga som kräver ett svar och det är huruvida den första amputationen är den som faktiskt är det ursprungliga skälet till hans problem. En tå kan amputeras på olika sätt. Det skulle i så fall ändå bli tal om en operation. Jag la märke till, redan föregående höst efter heldagar att tassen svullnade upp i en led, den leden är numer helt förstörd och det kan vara så att den benstump som är kvar efter första amputationen är orsaken enligt en av veterinärerna. Det är som sagt inget drömläge för varken Drott eller oss.  2013-05-28: Drott kommer att bli opererad, men inte amputerad. Mer info kommer framöver om hur det går för honom och oss.

Han blev opererad i början av juni: Sommaren och hösten har inte varit så rolig för vare sig Drott eller mig. I början av juni stelopererades hans inre tå på höger baktass. Drott fick på grund av bristande behandling när han var 8 månader en tå amputerad och det är den operationen som är upphov till allt detta. Jag visste att det väntade gips i minst 8 veckor och därefter skulle en röntgen tas och läkningen utvärderas och det kunde innebära att han måste gå gipsad ett tag till. Varannan vecka har gipset bytts och emellanåt har jag fått åka in dagen efter, en eller ett par dagar senare igen för att gipsa om då det har uppstått skav. Jag har tappat räkningen på alla gånger de sövt honom. Sedan ytterligare en operation för att titanskenan var tvungen att avlägsnas då det uppstod kraftig vävnadsirritation, mer gips på det och en enorm ovisshet över om han ska klara av att bli jakthund igen. Jag har kastats mellan djupaste sorg och förtvivlan till att emellanåt känna skymten av lite hopp, kanske han ser piggare ut idag, visst ser det ut att ha blivit mindre rött i huden? Ingen feber, men det är ju bra! Eller som nu, när jag tyckte att allt började gå åt rätt håll, plötsligt  blir han jättehalt och vill inte stödja på benet, har något gått sönder? Är han överansträngd eller? Mer smärtlindrande medicin, nya tassbandage, prova ut en tassko, på med Duoderm- kompress, hoppas det lägger sig lite till i morgon. Jag gråter när jag tänker på att det här kanske inte går vägen, att jag ska sitta där på ett kallt golv med hans huvud i mitt knä, känna den lena pälsen och hur han så ung med så mycket energi och kapacitet försvinner ut ur mitt liv, tung, varm och livlös. Allt på grund av en tå.

 

Benmassa togs från skenbenet för att läggas in i skarven mellan tåbenen, operation x2 alltså.

Kraftig svullnad, antibiotika x2 men inget hjälpte förrän titanskenan togs bort. Den dagen väntade jag på att veterinären skulle ringa och berätta om leden klarade det eller ej, om inte, hade jag fått hem ett tomt koppel.

Ingen liten sak att ha i tassen

Så här ser den ut nu med benpålagring upptill i bilden och en svullen andra tåled.

Här ligger han, 30 meter in från en skogsbilväg, med gips, en dag när jag plockade lite svamp. Jag kände att vi bara måste göra något trevligare än gå hemma och titta på varandra, han för att fråga mig om vi inte ska hitta på något och jag på honom för att se om det finns någon tendens till tillfrisknande.

 

 

Hos HÖÖK´s Hästsport finns det prisvärda hundskor.

 

 


SE VCH SE UCH NO UCH NordJv -07 J Stersmyras Cressy af Polo,

född 2007-01-28

A-höfter

1:a Ökl jaktprov

10-10 Ökl och Elit med Räv

59 cm hög 24 kg

 


Polo Ks Vom Gleistal

Grando V.d. Schladebacher Alm

Aiko Vom Geney

Bea V.d. Schladebacher Alm

DE JCH
Hella Ks Vom Gleistal

Xogu Ks Vom Hege-Haus

Fee Vom Gleistal

J
Stersmyras Wilja

SE UCH
Geggens Simson

Xorro Von Der Hansaburg

J
Alkärrets Dunja

J SE UCH
Luthagens Hexa

LPI SE UCH SE JCH
Micksäterns Aztor

SE UCH SE JCH
Uggleboets Dixi

 

Som unghund tog Cressy vid sin allra första start en tvåa på fält (enda unghund till pris den dagen) och i december åkte vi på kennelklubbens utställning i Stockholm där hon vann jaktklassen tikar med Cert och R-CACIB för domare Charlotte Jacobsson. På ÖSVK´s utställning i Enhörna vann hon åter jaktklassen med Cert (domare Mats Jonsson), slog sin bror i tävlan om BIR och blev sedan BIS-2. Till sitt väsen är Cressy en liten spjuver, full av fart och energi. Allt hon gör går mycket snabbt. Viltsuget och samarbetsviljan delar hon med sin bror. Dessutom har hon en stor vattenpassion. I juli 2009 tog Cressy sitt tredje raka CERT för Ann Carlström i Alfta, blev bästa tik i jaktklassen och BIR, placerade sig slutligen som BIG-3.  2010 tog hon sin etta i ökl och blev därmed SEUCH, sommaren 2011 även Norsk UCH. Cressy är mycket spårnoga och en pålitlig eftersökshund.

 

 


SE VCH Stersmyras Dana af Strolch "Tikka"

Född 2009-09-27

A-höfter

Viltspår: SE VCH

Excellent med CK, R-CACIB

61 cm och 29 kg

Dana som till vardags kallas Tikka (Hackspett på finska) är en kraftfull tik med rejält sök. Hennes vattenpassion gränsar till överdrift och apporteringslusten är ständigt på topp. I och med att dottern i familjen flyttade hem från Småland under hösten 2011 för studier på Universitetet så kom också Dana hem till oss som hon lämnat nästan 2 år tidigare.

Under våren 2012 skadade Tikka sig i ett framben och har gått kopplad i nästan hela 4 månader fram till premiären. Den företogs på fjället och Tikka har visat sig vara en fullfjädrad jägare från dag ett med ett bra format på fjällsöket och hon har hittills uppträtt väldigt balanserat i kontakt med fågel. Väl hemma på skogen ett par dagar senare håller hon ihop söket och visar även här att hon är en stark och uthållig tjej.

Senare under hösten 2012 under jakt så blir hon ånyo halt på sitt framben av den gamla skadan. Koppelrastning i flera veckor följer. Under vintern 2013 har hon, peppar peppar, klarat sig bra men det finns alltid en risk för artrosbildning i en skada av det slag hon haft. Det här är en tik som hela tiden har växt som hund under tiden hon varit här hemma och med sin styrka och uthållighet, jaktlust och viltsug hade det verkligen varit en lycka om hennes skada läker ut på ett bra sätt.

Detta hände sedan: Under en träning på fält blir Tikka brutalt påsprungen av en hane och tvingas till vila och koppelrastning i fyra veckor. Efter detta är hon märkbart försiktig tillsammans med strävhårshanar. Så fruktansvärt onödigt.

2014: Hon har i alla fall visat sig vara den mest fantastiska jakthund man bara kan önska under hösten, både på fjället och i skogen , underbara toka där!

För att se Tikkas stamtavla, se under Drott.

 

J SE UCH SE VCH AZP1 Stersmyras Erko af Jago

Född 2013-03-26

A-höfter Ed: 0

AZP 1 (motsvarar 1 Ökl med fältbetyg 7 i Sverige)

Viltspår SE VCH

Excellent och CERT på SVK´s utställning (SE UCH)

65 cm och ca 30 kg

Erko är en härlig kille med mycket framåtanda, hög arbetslust, hög vattenpassion och fungerar utmärkt på eftersök efter älg.

 


Jago vom Theelshof A

Ullo Rothenuffeln
Walk von der Wenge

Gustel vom Theelshof

Caroline Hohe Morgen

Eyk vom Theelshof
 

Prisca vom
Lingenauer Holz


SE UCH NO UCH NordJv -07 J
Stersmyras Cressy af Polo A

 


Polo KS vom Gleistal A

Grando von der

Schladebacher alm


Hella KS vom Gleistal
A

J Stersmyras Wilja A

Utst: Cert, BIR, BIS-3


J SE UCH
Geggens Simson A

J SE UCH
Luthagens Hexa A

Min tiklinje är markerad i rosa