Uppdaterad 2018-12-04

Jag vill önska mina läsare, valpköpare och vänner en

God Jul och ett Gott Nytt År

 

2016-08-02 Stersmyras Erko af Jago fick titeln SE UCH den 19 juni i Leksand.

 

 

Stersmyras Drott af Strolch, Stersmyras Dana af Strolch och Stersmyras Cressy af Polo har också blivit SE VCH

 

 

Jag har under senhösten haft sällskap i skogen av en bildjournaliststudent från Mittuniversitetet här i Sundsvall. Bilderna nedan på Drott och mig, är tagna av henne, Marielle Dahlström. Dagen bjöd på stundtals kraftig dimma men mellan dimstråken sken höstsolen fantastiskt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag, Drott och Erko har varit i Tyskland under ett par veckor. Vi har jagat och tränat, bevistat det stora provet IKP med 173 korthår i år samt gått jaktprov. Provet som Erko gjorde var ett AZP, Altersüchtprüfung (Solms för äldre hundar) och det är ett höstprov som består av tre olika moment i vatten, två olika släpspår med hår- och fjädervilt samt fältsök med vilt, kan vara med hare och/eller fasan. I vårt fall hade vi tre fina kompletta arbeten på fasan.  

Provet bestod Erko med ett första pris och blev också bästa hund. Dessutom fick han högsta tänkbara betyg i ståndegenskaperna 4h (hervorragend). Jag kan bara konstatera att han är en otroligt intelligent hund och att han har de rätta anlagen! Dessutom känns det fantastiskt att komma till moderlandet med en egenuppfödd hund och prestera detta och vart jag än har varit så har mina ”långsvansade” killar väckt uppmärksamhet och jag har fått så mycket beröm för dem att det kommer att ”regna in” ett bra tag framöver. En annan sak vi varit med om i Tyskland är att jag under ett besök på en jaktmässa fick förfrågan om jag ville representera landets egna ras korthåren med mina pojkar på scen under en presentation av olika jaktraser! Något sådant kan man inte tacka nej till så där stod vi en halvtimme på scenen och damen berättade också att det var förbjudet med svanskupering och att vi kom från Sverige så det var därför pojkarna hade långa svansar. Allt detta hade inte varit möjligt utan hjälp från goda vänner, så jag vill rikta mitt varmaste tack till Marcel och Edit på kennel Theelshof, Anja Bauman kennel Sauwerder, Katharina Dingler, Katharina Weidlein och Albrecht med sina Stichelhaar!

 

 

Erko i stånd för fasan på rapsfält i Tyskland

 

Stersmyras Drott af Strolch med apporterad and i Schweinfurt, Tyskland. Foto K. Weidlein

Stersmyras Erko af Jago med apporterade änder, foto K Weidlein

 

Stersmyras Cressy som njuter av all uppmärksamhet hon får av sina små vänner.

 

Nu kan Erko titulera sig SE VCH

 

Stersmyras Cressy af Polo på midsommarafton 2015

Fr vänster Drott, Erko, Cressy och Dana

 

2015-05-28 Min högt älskade Tell fick somna in igår efter att ha ådragit sig en skada i ett bakben, 11 år gammal. Saknaden efter honom är oerhörd och livet blir sig aldrig mer likt, varken för mig eller för den flock han med trygg och säker personlighet har lett under hela sitt liv.

 

 

 

Stersmyras Erko af Jago i vårsolen

 

Jag med Emma Rothenuffeln och hennes orrhöna under en jaktdag i de svenska skogarna
 

Tidigare i september: Jaktsäsongen är i full gång och glädjande nog ser fågelläget bra ut. Dock har de varit mycket mer varska av sig än vanligt. Alla hundarna, inklusive Drott, jagar nu för fullt och under nästan två veckor i september hade vi besök från Tyskland av Marcel Krenz, Kennel Theelshof och hans vän Jörn Bongartz med tikarna Maja vom Theelshof och Emma Rothenuffeln. Mycket trevligt har vi upplevt och fågel med hem hade de. Erko går från klarhet till klarhet och lille Vidar, nya pointern, är satt i förskola och har nu hunnit bli 6 månader gammal. Eftersöksgrenarna klarade vi av i augusti med Tikka, Drott och Erko. Men inte förrän sistlidna vecka har jag anmält Erko till årets första jaktprov för vår del. Återstår att se hur det går. Husse startar honom och själv är jag på Kleeman i Tyskland. Tikka, Stersmyras Dana, har löpt i snart 2 veckor och är på ”kollo” hos dottern där hon får gå i skogen varje dag när dottern inventerar åt SCA. En oerhört stark jakthund som imponerar stort varje gång jag stryker kopplet, snygg och oerhört snäll, fast lite galen :)

Måste försöka lägga in lite nya bilder på Vidar och Erko som har växt till sig fint.

 

Så här fin ser Drott ut nu efter allt han gått igenom. Foto Raimo Polvi

 

och så här långt har Erko kommit i utvecklingen. Detta var i juni och Erko var 15 månader. Foto Raimo Polvi

 

Här är Stersmyras Wilma och hennes halvbror Tell snart 13 och dryga 10 år. Foto Raimo Polvi


 

Får jag lov att presentera Peters nya vilde: Vidar av Rabbelugn! Vidar betyder krigaren från skogen.

 

"Japp, jag vet, jag är söt!"

 

"Urk, flytta på dig Erko, jag kläms ihjäääl i den här bruna röran!"

 

"Stön, de här vorsthrarna är bara för många ibland!"

 

"Fast när jag får ligga så här med Tell då är dom helt ok!"

Och om jag Helen får säga något så är Tell som vanligt helt outstanding och fantastisk som valpfostrare och lekkamrat.

 

Den första helgen i juni firade vi min svåger Lars som fyllde 50 år ung och det gjorde vi i Korpens Öga hos Elin och Ola på Rid i Jorm. Vädret var så fantastiskt som det bara kunde och vi var ett stort gäng som njöt av den vackra naturen, den goda maten och det trevliga umgänget. Här nedan har jag lagt in några bilder från detta äventyr som viss tid även tillbringades på hästryggen!

 

Drott i solskenet på Stekenjokk 7 juni.

 


Snö fanns det kvar där också!

 


Idah och Drott


 

 

 

Därborta kanske det sitter en ripa, eller vad tror du Drott?

 

Peter o ett par av hunnan

 


Vy över Stekenjokk

 

Vårfloden bullrade kraftfullt uppe på Stekenjokk

 


Det här är jag i skogen...skylten finns på Rid i Jorm

 

Kvällsvy från altanen på Rid i Jorm

 

Ankarvattnet

 

Första helgen i maj hade vi träning för en kull strävhår från Speldammens Kennel, trevliga hundar och duktiga förare. Med var också Esko som vi själva fött upp och det var väldigt trevligt att se honom och hans husse Peter tillsammans!


 

 

 

Stersmyras Esko af Jago Hd A Ed (0)

 

Stersmyras Esko med sin ägare Peter Balogh

 


 

Stersmyras Erko af Jago, på bilden knappt 13 månader gammal, ännu tunn och gänglig i kroppen. Han har liksom sin bror Hd A och Ed (0) och på SVK´s utställning för domare Fredrik Norgren Excellent.

Det är lustigt det här med avel och genetik. Erko blir mer och mer lik Cressys bror Cato i ansiktet och i vinklar men medan Esko har Catos kompakta kroppsbyggnad så har Erko fått sin långa slanka kropp från Theelshofblodet.

 

 

 

Maria Polvi med Stersmyras Wilma 13 år till hösten och Catos dotter Kuksapirtin Unna. Foto Raimo Polvi
 

 

Full av erfarenhet och kunskap: Stersmyras Wilma 12 år på jakt med husse Raimo Polvi som också har tagit fotot.

 

2013-03-22 Min debutbok ”Skogsfågeljakt med stående fågelhund” har precis kommit ut. Se recensioner under länken "Min bok".

 

 

 

Ny champion i familjen

SEUCH J Stersmyras Drott af Strolch, Hd A

E: Strolch vom Gleistal U: J Stersmyras Wilja

Drott och jag hade turen att få komma med på Tidö slott i oktober 2012 och där gjorde han ett mycket fint arbete på rapphöns i ett skördat linfält.


 

Nedan visas några bilder från premiärdagarna 2012 i Grönfjäll. Vyerna och vädret var fantastiskt men så knapphändigt med fågel att ingen jakt borde företas alls på området. Tråkigt för unga hundar som lägger sig vinn om att finna något och tråkigt för det kommande årets ripbestånd.

 

 

 

 

 

 

Titta noga så ser du en orange prick

 

Peter på väg mot fjällsidan där Tikka går i sök, Drott går vid sidan

 

Vackert så det förslår

 

Stersmyras Drott af Strolch

 

Matte och hundar har lunchpaus i solskenet

 

*************************************************************************************

Stersmyras Drott af Strolch är nu fullcertad med tre raka CERT samt BIR, BIG-2, och BIM.

Två av Certen har han fått på SVK´s utställningar och ett på SKK med domarna Marina Bengtsson, Fredrik Norgren och Britt-Marie Dornell. Endast rasspecialister således. I Umeå i november 2011 vann han jaktklassen bland 12 hanar och nu på Östsvenskas utställning deltog 6 hanar i jaktklassen. Britt-Marie Dornell var väldigt nöjd med hans kors och vinklar. Utöver att Drott är en rastypisk och välbyggd hane vann han jaktklassen för Fredrik Norgren på grund av sin välbyggda front. Något han och hans syster Dana har ärvt av sin mor Wilja. Sedan blev jag tillfrågad att visa Drott som rasrepresentant på den exteriöra delen av avels- och uppfödarkonferensen på Härjarö vilket naturligtvis var kul. Jag behöver inte skämmas för honom precis! Hans äldre syster Cressy fick vara med som en god rasrepresentant på domarkonferensen i Jönköping förra året vilket också känns lite speciellt för oss som främst avlar på jaktfunktion men naturligtvis också beaktar den viktiga exteriöra funktionen.